A Szezon Hírei

2010/2011-es szezon:
Hónapok szerint:
Előszezon:   Főszezon: Utószezon:
júl. aug. szept. okt. nov. dec. jan. febr. márc. ápr. máj. jún.
(2010. július 1. - 2011. június 30.)2009/2010-es hírek
Fordulók szerint:
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19.
20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38.
Csak a spanyol válogatott hírei
 
Júniusi hírek
Utószezon:


Iraola és Orbaiz meghosszabítja a szerződését

Az Athletic Club június 1-jén hivatalos honlapján jelentette be, hogy sikerült egyezségre jutniuk két meghatározó játékosuk szerződéshosszabbításának ügyében.
Az új szerződések értelmében Iraola szerződése 2014. június 30-ig szól, míg Orbaiz kontraktusa 2013. június 30-án jár le. Megegyezésre jutottak, amit a vezetőség is megerősített, de a hivatalos aláírásra csak június 26-án és 27-én kerül sor.Oliva lesz a nyári felkészülés helyszíne:

A korábbi évektől eltérően, amikor rendre Isla Canelára utazott a csapat, hogy megkezdje felkészülését az új szezonra egy edzőtáborozással. Idén azonban az Oliva Nova Golf Complex (Oliva-Valencia) szolgál a nyári felkészülés első fázisának helyszínéül. Az Athletic Club első számú csapata július 11-én kezdi újra a közös tréningezést, és egy hétig július 14-től 21-ig lesznek az olivai edzőtáborban, ahol számos edzőpálya és edzőközpont áll rendelkezésre. A felkészülés további része jelenleg is szervezés alatt áll, a barátságos felkészülési meccsek hamarosan nyilvánossá válnak. Ami egyelőre biztos, az, hogy az Athletic Club, a nagycsapat és a Bilbao Athletic, a "B" csapat egyaránt július 11-én kezdi a felkészülést, mivel hogy a tartalékcsapat legjobb játékosai együtt készülnek a nagy csapattal és utaznak velük Olivába, az edzőtáborba is. A második számú tartalék csapatunk, a Basconia július 14-én kezdi meg a felkészülést, az utánpótláscsapatok pedig csak július végén és augusztusban.


Felkészülési meccsek Angliában:

Az Athletic Club először a Memorial Cup-on vesz részt július 23-án, amely egy három résztvevős minitorna, amit a Southampton FC szervez, Markus Liebherr emlékére és a Saint Mary stadion ad otthont a rendezvénynek. A harmadik résztvevő kilétét egyelőre nem közölte a Southampton FC. A hagyományteremtő céllal megrendezett kupa, a szentek tavaly elhunyt korábbi tuljadonosának, Markus Liebherrnek állít emléket. Angliában egyedülálló módon, a torna kiírása szerint minden meccs végén garantáltan győztes születik. A csapatok 45 perces körmérkőzéseket játszanak egymással. Ha egy meccs döntetlennel ér véget, büntetők döntenek a győztesről és pontok is igazságosan megoszlanak. Egy nomál győzelem a rendes játékidő alatt 3 pontot ér és a vesztes pont nélkül marad. Ha a meccs büntetőkkel dől el, a büntetőpárbaj győztese 2 ponttal, vesztese 1 ponttal gazdagszik.
Tavaly sajnos nem jött össze egy igazán nagy csapattal barátságos meccs, mivel a Juventus kétszer is lemondta és végül Celtic lett a befutó. Idén azonban úgy tűnik újabb nagy csapattal, a Milan legyőzésével Bajnokok Ligája negyeddöntőbe jutó Tottenham kerül terítékre. Az Athletic Club tehát Londonba látogat és Tottenham Hotspur vendége lesz egy felkészülési meccsre. Az angol idő szerint 17:15-kor, közép-európai idő szerint 18:15-kor kezdődő meccsnek természetesen a White Hart Lane szolgál helyszínéül. Jegyeket már június 21-től lehet venni telefonon vagy interneten keresztül. A felnőtt jegyeknek 25£ és 30£, a gyerek jegyeknek 5£, az időseknek szólónak pedig 10£ lesz az ára, valamint kedvező áru családi jegyek is kaphatóak.


Aymeric Laporte az U17-es Világbajnokságon:
A francia korosztályos válogatottról ritkán esik szó az Athletic kapcsán, azonban hosszú időn után újra van olyan Baszkföld Franciaországhoz eső részéről származó játékosunk, aki miatt érdemes róla beszélni. Úgy emlékeztem utoljára Bixente Lizarazuval volt
francia baszk játékosunk, de több forrás szerint is nem csak, hogy ő volt az utolsó, de mindeddig az egyetlen játékosunk, aki erről a területről származott. Le is vonhatjuk a párhuzamot, hogy mindeketten Franciaországban született baszkok, Lizarazu is balhátvéd volt és Laporte is az...
Aymeric Laporte:
Pár évvel ezelőtt kötött egy megállapodást az Athletic Club és az Aviron Bayonne, Baszkföld Franciaországhoz tartozó részének legjobb egyesülete
, ennek a megállapodának az értelmében került a klubhoz a rendkívül tehetséges Aymeric Laporte. Bár a francia területen a rögbi az első számú sport, a labdarúgás is népszerű és vannak tehetséges labdarúgók is, gondoljunk csak a legnagyobbakra, Bixente Lizarazu, Didier Dechamps.
Aymeric Laporte
nemrég, május 27-én ünnepelte 17. születésnapját. Agen városában született, amely Bordeaux és Touluse között félúton található, a történelmi Baszkföld határain kívül. A remek fizikai adottságokkal rendelkező játékos kb. 190 cm magas és mellette mintegy 75-80 kg-ot nyom. A bal lábas játékos belső védőként, bal oldali védőként is bevethető.
Februárban jelent meg egy cikk, miszerint a 16 éves Laporte felkeltette az Arsenal, a Liverpoool és a PSG érdeklődését, azonban az Athletic Bilbao egy új 2014-ig szóló szerződéssel, amely 18 millió €-s kivásárlási opciót tartalmaz, hosszú távra magához kötötte a fiatal védőt. Joaquín Caparrós pedig már lehetőséget adott neki, hogy megismerkedjen az első számú csapattal is.
Aymeric Laporte jeéenleg a Juvenil A csapatban szerepel, eddig 8 alkalommal szerepelt a francia U17-es válogatottban, és márciusban Fehéroroszország fiataljai ellen megszerezte első gólját is.

Japán U17 - Franciaország U17 1-1:
Egy kis segítség mivel viszonylag ismeretlen számunkra, íme egy kissé művészies hatású kép:

A francia válogatottban többnyire bal bekket játszó védőnk 13-as mezben játszik, de egyébként igen könnyű megkülönböztetni, hiszen a csapatkapitányon kívül ő volt az egyetlen európai felmenőkkel rendelkező játékos a csapatban Japán ellen. Rajtuk kívül még két arab származású barna bőrű támadó játékos van, a többiek mind afrikai gyökerekkel rendelkező színesbőrűek. Szóval valahol így lehet jól beazonsítani az egész csapatra nézve: fehérbőrű védő, akin nincs kapitányi karszalag.

Rendkívül kevés szabálytalansággal játszik, védő létére több olyan meccse van, amikor
Az alábbi ábra jobb oldalán pirossal láthatjuk honnan lőttek a japánok. Jól kirajzolódik, hogy csak középről és a jobb szélről vállalkoztak lövésre, Laporte oldaláról, balról egyetlen kísérlet sem érkezett.

Megmutatta, hogy hosszú lábaival remekül szerel és az egy az egyben nagyoin nehéz meg verni, a japánoknak nem is sikerült. Vizsont egy összetettebb támadásnál már nem mindig követi az mberét, sokszor nem elég szoros az emberfogása, ezen a meccsen is többször került embere helyzetbe, mivel amikor középre húzódott csak pár méterről követte és így volt helye az ellenfélnek átvenni és gyorsan ellőni a labdát.
A meccs egyébként viszonylag kiegyenlített volt, enyhe francia fölénnyel 8-8 lövésből a franciák 5-ször, a japánok 4-szer találtak kaput. Mindössze 15 szabálytalanság volt, de öt sárga lap is villant; Laporte nem követett el szabálytalanságot és sárgát sem kapott.
Egy bővebb viedóösszefoglaló a meccsről:
http://www.youtube.com/watch?v=umzMrnPrzgY
A mexikói U17-es Világbajnokság:
Nekünk magyaroknak Mexikó mindig keserű emlék marad, pedig egyébként kiváló házigazdák, gondoljunk csak a több mint 100.000 néző befogadására alkalmas Azteca stadionra, ami az egyik fő helyszíne ennek az eseménynek is, itt rendezik majd a döntőt és a bronzmeccset is. Kontinensek szerint az alábbi 24 csapat kvalifikálta magát az U17-es Világbajnokságra:
Óceánia: Új-Zéland,
Ázsia: Ausztrália, Japán, Észak-Korea, Üzbegisztán,
Európa: Anglia, Csehország, Dánia, Franciaország, Hollandia, Németország,
Afrika: Burkina Faso, Kongó, Elefántcsontpart, Ruanda,
Észak-Amerika: Kanada, Egyesült Államok, Jamaika, Panama,
Dél-Amerika: Brazília, Uruguay, Argentína, Ecuador,
rendezőként pedig Mexikó.
A 24 csapat 6 db 4 fős csoportba lesz beosztva. A csoportmérkőzések után 16-an jutnak tovább, a 6 csoportelső, a 6 csoportmásodik és a 6 csoportharmadik közül a legjobb 4.
Franciaországot a 4. kalapból húzták kis és B jelű csoportba került, ahol viszonylag könnyebb ellenfeleket kapott Argentína, Japán és Jamaika személyében.
Érdekesség, hogy míg a legtöbb U17-es meccs 80 percig tart, addig a VB 90 perces meccseket hoz.
Az U17-es francia válogatott:

A francia U17-es válogatottnak sűrű programja van idén. Kedztek először a minden évben megrendezésre kerülő U17-es Európa Bajnoksággal, melynek kvalifikációs körét sikerrel megvívták Olaszország, Szlovénia és Ciprus fiataljai ellen, és bekerültek az elitkörbe, ahol Norvégia, Fehéroroszország és Grúzia korosztályos válogatottja volt az ellefél, a franciák pedig nagyon magabiztos játékot produkálva, veretlenül, léptek tovább az elitkörből, ahonnan csak a csoportelsők kerülhetnek a szerbiai végső, döntő körbe, ahol két négyes csoportban a legjobb nyolc játszik egymással és a csoportelsők játszák, a másik csoport másodikjaival az elődöntőt, majd ezen meccsek győztesei kerülnek a döntőbe, amelyet egyébként Hollandia nyert meg Németország ellen. A szerbiai végső, döntő körben Dánia, Anglia és a házigazda Szerbia azonban túl erős ellenfélnek bizonyult és csak 3. helyen zártak a csoportba, így nem kerülhettek be az elődöntőbe, ám ez a 3. hely mégis nagyon értékes, hiszen Európa 6 csapatot küldhet a mexikói U17-es VB-re és a két fent említett csoport első három helyezettje kerülhet ki, így ezzel a 3. hellyel ugyan kiestek az EB-ről, de kvalifikálták magukat a mexikói U17-es Világbajnokságra.
Most ugyebár a 4 évenként megrendezésre kerülő U17-es VB-n szerepel a csapat, ahonnan úgy tűnik tovább is jutnak a csoportkörből és ki tudja meddig jutnak még el. Majd a nyár hátralévő részében különböző helyi és nemzetközi ifjúsági tornákon vesznek részt, mint a Montaigne Kupa vagy az ausztriai Toto Kupa.
A francia U17-es válogatott a Világbajnokságon:
A francia U17-es válogatott jó eséllyel pályázik a csoportelsőségre, ez szinte garantálat az eddig pont nélküli Jamaika legyőzésével, hiszen Japán nagy különbségű győzelme Argentína ellen igen csak valószínűtlennek tűnik. Sőt akár egy döntetlen is elég lehet, ha kedvező eredmény (döntetlen) születik az Argentína-Japán meccsen.
    Csapat M Gy D V Rg-Kg Gk P
1. Franciaország 2 1 1 0 4-1 +3 4
2. Japán 2 1 1 0 2-1 +1 4
3. Argentína 2 1 0 1 2-4 -2 3
4. Jamaika 2 0 0 2 1-3 -2 0
Amennyiben megnyerik a csoportjukat, valamelyik 3. helyezett csapattal játszák a nyolcaddöntőt, amelyet jó eséllyel megnyernek, hiszen jelen állás szerint Üzbekisztán lenne az ellenfelük, és csak nehezen elképzelhető, hogy erős ellenfelet fogjanak ki. Hasonlóak igazak Brazília válogatottjára, amely szinte garantált csoportelsőként szintén könnyű meccsre számíthat a legjobb 16 között. Nos, ha beigazolódik a papírforma és Brazília és Franciaország is megnyeri csoportját, valamint továbbjut a nyocaddöntőből, akkor Brazília-Franciaország meccs lesz a negyeddöntőben, ami a egyik félnek sem túl jó, de inkább franciáknak van félni valójuk, hiszen Brazília talán a legerősebb csapat.
Ha esetleg második helyen zárnak, akkor sem biztos, hogy könnyebb útjuk lesz, hiszen a brazilok csoportjának másodikjával játszanak először a kieséses szakaszban, a negyeddöntőben pedig minden bizonnyal a házigazda Mexikó lenne az ellenfél.
Kellemes helyzetben vannak a franciák, hiszen az első közt fejezik be a csoportmeccseiket, két nappal hamarabb, mint például a lehetséges ellenfél Brazília, így több idejük marad pihenni, regenerálódni és felkészülni a következő meccsekre.
A francia válogatott minden meccsét Monterreyben, a 30.000 férőhelyes Universitario stadionban játsza.