Egyebek

Hogyan nézzünk meccset?
Jó esetben otthon a tv készülék előtt vagy bárban a haverokkal, na de sokszor nem adja az Athletic Bilbao meccseit egyetlen hagyományos módon elérhető televíziós csatorna sem. Ekkor sem kell azonban kétségbe esni, mert az internet segítségével ingyen, szinte bármelyik ország tv csatornájának az adását lehet nézni, ha valaki felteszi a világhálóra, márpedig labdarúgó mérkőzések esetén ez különösen gyakori.
Alapvetően kétféle ingyenes lehetőségünk van erre. Vagy a böngészőn keresztül, mintha csak egy videót néznénk, vagy pedig egy speciális erre létrehozott program segítségével.


Böngészős meccsnézés:
Ha az első opciót választjuk, akkor nem kell semmit sem letölteni, telepíteni, hanem rögtön a böngészőn keresztül nézhetjük az adást, viszont ezeket az adásokat rendszerint gyengébb minőségben sugározzák, kevesebb számú csatorna érhető el így és lehet, hogy például csak kínai vagy arab kommentárral nézhetjük kedvenc csapatunk mérkőzését, arról nem is beszélve, hogy többnyire jóval többen nézik és nyitják meg ezeket a csatornákat, mint ahová böngészőn keresztül sugározni tudják, ezért sokszor szakadozik az adás vagy teljesen megakad és akkor frissíteni kell az oldalt és persze Murphy-törvény, hogy mindig a legizgalmasabb eseményeknél megy el az adás.

Itt van néhányoldal ahol kifejezetten böngészőn keresztüli csatornák vannak:

http://www.ingyentv.hu/
Magyar nyelvű honlap, amely a világ számos országának több, mint 2000 tv csatornájának adását kínálja. Magyar, spanyol és angol sportcsatornák egyaránt vannak szép számmal. Itt egészen biztosan biztosan fenn van minden meccs, bár célszerű hozzá tudni, hogy melyik csatorna adja. Ha mégsem tudjuk annyi könnyítést kapunk, hogy a kategóriáknál szűkíthetünk a sport csatornákra.
http://iraqgoals.com/
Angol nyelvű, korábban remekül működő, nevével ellentétben angol kommentárral Athletic meccseket is rendszeresen sugárzó internetes televízió. Jelenleg elképzelhető, hogy szünetel az oldal vagy talán meg is szűnt, mindenestre az egyik legjobb böngészőn keresztül elérhető adást szolgáltatta hosszú ideig.
http://hu.justin.tv/
Magyar nyelven is elérhető világméretű televízióadás sugárzó weboldal. Szinten minden komolyabb sportesemény fogható, akár egyszerre 10 vagy több különböző csatornán sugároznak egyszerre. Az egyetlen probléma, hogy sokszor szakadozik az adás, vagy kiírja, hogy túl sokan nézik és váltson előfizetésre, ami persze az oldal frissítésével eltűnik és újra lehet nézni, csak kellemetlen, hogy pár percenként mindig frissíteni kell.
http://www.ustream.tv/
Angol nyelvű, a justin.tv-hez hasonló, a világ minden pontjából sugároz televízió csatornákat. Viszont itt is sokszor megszakad az adás, és prémium előfizetést ajánl ennek elkerülésére, persze egy frissítéssel ugyanúgy visszaáll alap helyzetbe és nézhető a tv csatorna, csak hát zavaró, hogy itt is újra kell így indítani a weboldal frissítésével az adást kisebb időközönként.
http://www.livestream.com/
Egy új, angol nyelvű műsorszolgáltató sok csatornával. Én is csak keveset tudok róluk.
http://tvoo.eu/
Ez egy angol nyelvű oldal, ahol kb. 5-10 csatorna közül választhatunk.

Meccsnézés programokkal:

Ha a fenti két lehetőség közül az utóbbit választjuk azaz valamilyen program segítségével nézzük a mérkőzést, akkor sokkal jobban járunk, mert így ugyanúgy elérhetőek a böngészőn keresztül nézhető adások és a programmal nézhető adások is és
így az összes világhálón keresztül ingyenesen elérhető televízió adás közül válogathatunk és akár magyar csatornát is könnyen találhatunk. Némileg időigényes persze, hogy le kell tölteni ezeket a programokat és telepíteni, de csak egyszer kell megcsinálni, utána már használhatjuk. A programok használatával viszont jó minőségű adást kapunk, ami nem szakadozik vagy csak nagyon ritkán és könnyebben találunk számunkra megfelelő nyelvű közvetítést. Használatuk borzasztóan egyszerű, az ember csak feltelepíti őket és ha olyan csatorna linkjére kattintottunk, amit ez a program kezel, akkor magától elindul és pár másodperc után már láthatjuk is az adást.

A fontosabb programok gyakorisági sorrend szerint, letöltési linkkel, leírással:

 - Tvu:
http://www.tvunetworks.com/downloads/player.html
A Tvu az egyik legelterjetteb ilyen program, szinte minden második csatorna ezzel sugároz, mindenképpen ajánlom a letöltését annak, aki legalább egy pár alkalommal nézne az interneten keresztül tv adást.
 - Sopcast:
http://www.sopcast.com/download/
A Tvu mellet a másik viszonylag széles körben használt tv adás közvetítő program. Letöltése szintén ajánlott.
 - Tvants:
http://tvants.en.softonic.com/download
Viszonylag kevés csatorna adása érhető el ezen a programon keresztül a Tvuhoz és a Sopcasthoz képest, de néha jól jön, ha van. Inkább azoknak ajánlom letölteni, akik sokat néznek így meccset vagy szeretnek sok csatorna közül válogatni, mert például fontos számukra a jó minőségű adás.
 - Veetle:
http://www.veetle.com/index.php/download/instructions/player/autoStart
A Veetle egy új, de rendkívül gyorsan terjedő internetes tv adás megosztó megoldás.
 - Zatoo:
http://zattoo.com/en/download/windows
Ez a legújabb ilyen szoftver, de ki tudja, talán a Zatooé lesz a jövő. Egyelőre fölösleges lenne letölteni, inkább későb, ha már látszik, hogy kezd elterjedni.

All in one:
Sportplayer 6.1:
http://sport-player.com/product_detail.html
Ez egy fantasztikus program, ami helyesttesíti az összes többit. Ennek a programnak a segítségével egyszerre lehet az adott sporteseményt sugárzó csatornákat megtalálni és nézni is azokat. Kipróbálását ajánlom mindenkinek.

Weboldalak, ahol csak programmal nézhető csatornák vannak:
http://www.veetle.com/index.php/listing
Veetle lejátszóval nézhető csatornák.
http://zattoo.com/en/tv-channels
Zatto programmal nézhető adások.

Tv adás keresése:

Az, hogy megtaláljuk a megoldást arra, hogy technikailag hogyan játszuk le, csak egy dolog. Legalább ugyanilyen fontos az, hogy megtaláljuk a megfelelő csatornát és lehetőleg hamar. Szerencsére azonban számos olyan weboldal van, amely sporteseményenként mutatja azt, hogy milyen internetes televízió csatornán lehet azt nézni, és természetesen egy linket is tartalmaz, amivel elindíthatjuk az adott sporteseményt, mérkőzést azt általunk kiválasztott programmal vagy böngészővel valamelyik szimpatikus csatornán, azok közül amelyek épp azt sugározzák. Nem kell aggódni, a jobb oldalakon szinte minden meccsre jut legalább 10 csatorna, amelyik éppen azt sugározza. Ezeken az oldalakon vegyesen vannak olyan adások, amelyek böngészőn keresztül nézhetők és olyanok, amelyek program segítségével lejátszhatóak.
http://myp2p.eu/
Ez az én kifejezett ajánlásom nektek. Az összes ilyen oldal közül messze a legjobb. Hihetetlen számú sportcsatorna adását lehet itt megtalálni. Minden csatorna mellé kiírja, hogy milyen program szükséges a lejátszásához, az "Other" vagy "Windows Media Player" feliratú csatornák pedig böngészőn keresztül nézhetők. Szóval függetlenül attól, hogy a böngészőn keresztül vagy valamilyen program segítségével szeretnénk meccset nézni, mindenképpen ezt az oldalt ajánlom, mert itt van a legszélesebb választék és innen lehet a leggyorsabban olyan csatornát találni, ahol azt sugározzák, amit mi keresünk. Annak ellenére, hogy angol nyelvű az oldal, nem igényel nyelvtudást az, hogy tájékozódjunk rajta.
http://atdhe.net/
Egy roppant egyszerű felületű weboldal, ahol számos jó csatorna közül lehet válogatni, viszont nagyon kevés információt szolgáltat az egyes csatornákról, még annyit sem, hogy kell-e a nézésükhöz valamilyen program.
http://www.vipstand.net/sports/football.html
Egy új angol nyelvű honlap, ahol számos labdarúgó mérkőzésre kínálnak csatornákat.
http://www.footballstreaming.info/streams/todays-links/
Ez egy angol nyelvű honlap, ahol az aznapi focimeccsek vannak fenn.
http://foci24.tv/
Korábban igen népszerű oldal volt, jelenleg a megszűnés réme fenyegeti.
Egy szóval myp2p.eu a legajánlottab vagy sportplayer 6.1 program. Sportplayer talán kicsivel még egyszerűbb és még gyorsabb, myp2p.eu viszont több csatornát kínál és több előzetes  infót a csatornákról, mint például várható minőség, nézői értékelések stb. Mindenképpen ajánlom, legalább a Tvu és a Sopcast program letöltését, mer így sok későbbi vesződségtől kímélhetjük meg magunkat, mivel az ilyen programon keresztül sugárzott adások rendre jobbak, és megbízhatóbbak. Viszont néha, például, ha az ember elutazik vagy dolgozik és nincs otthon és nem akar telepíteni semmit, akkor még igen hasznosak lehetnek a böngészőn nézhető csatornák.
Ha valamelyik tv adásokat sugárzó oldal linkje nem működik, akkor könnyen lehet megszűnt az oldal, sajnos elég gyakran költöznek, illetve szűnnek meg az ilyen oldalak, leszámítva a legnagyobbakat. Ha egy programhoz nem jó a letöltési link, akkor 
bizonyára csak annyi történt, hogy megváltozott az elérési útvonal, és így már nem jó az én linkem. Ilyenkor valamilyen keresővel, például Google keresettek rá és biztosan pillanatok alatt megtaláljátok azt az oldalt ahonnan letölthető.

UPDATE:
A hatóságok elleni küzdelemben rendre elbuknak ezek a honlapok. Így folyamatosan változik kínálat nem csak a programok, de az oldalak terén is. Jelenleg a Rojadirecta a legjobb oldal, ráadásul itt mindig akad bőven spanyol közvetítés! Itt az összes szükséges programról is lehet információt találni, linket a Linkek közt találtok.

Hogyan nézzünk helyi netes adást vagy videót?

Ugye te is találkoztál már olyan üzenettel, hogy a videó a te országodban nem szerzői jogok miatt nem elérhető. Számos tartalom, így például az AS egyes videói is csak Spanyolországon belül tekinthetőek meg. Ez roppant kellemetlen, ha nincs más, de szerencsére van megoldás! Az úgy nevezett proxy szervernek a lényege az, hogy te nem az internetre, hanem egy másik országban lévő számítógépre csatlakozol és azon keresztül az internetre. Ez egyébként a legbiztonságosabb netezés, hiszen a vírusok legfeljebb a proxy szervert támadhaják meg. Hátránya, hogy mivel sok számítógép ezen a proxy szerveren keresztül csatlakozik, az ingyenesek nem mindig olyan gyorsak, mintha az ember közvetlenül csatlakozna a nethez. Az 
azproxies.com oldalon például az ember országok szerint válogathat, de alul tengernyi link közül lehet válogatni proxy szerverek ügyében. Ha nagyon fontos neked jó minőség és rendszeresen fontos dologra használnád, mondjuk egy hónapig néznél egy belga kerékpáros körversenyt vagy egy gördeszkás adást, akkor el lehet gondolkodni a fizetősökön. Ezek a proxy szerverek nem minden bővítményt támogatnak, ami videó lejátszás/megnyitás terén okozhat némi problémát.
Így működik a proxy szerver.

Proxy.org | A-Z Proxies | Free Proxy | TopBits | proxies | proxy | unblock | proxy sites | Proxy Sites | Free Proxy List | Top Proxies | Proxy | Web Proxy List | @Proxy | Get Proxies | anonymousproxies | Proxy Liste | allproxys | Proxy | Proxy List | Proxy | Proxy | Xeem List | Proxy List | Proxy Sites | Proxy Sites | Free Proxy List | Proxy Server | Fresh proxies | Proxy | Proxy Site List | Free Proxies | Proxy Liste | Proxy List | Zelune | Bypass Proxy List | Proxy Sites | Proxy Websites | proxies | Proxy Sites | Web Proxy | Free Proxy | Proxy Sites | SpeedProxies.info | Free Proxy | Proxy Server | Proxy | Unblocked Proxy | Free Proxy | Facebook Proxy | Proxy Youtube | Proxy | Diretorio do Proxy | Proxies 4 u | Web Proxy Directory | Directorio de Proxy via Web | ProxyNet | ANTISiteBlock | Proxies | ProxysListed | School Proxy | Proxies | Proxy | Facebook Proxy Sites | Tunnel Hub | Free Proxy List | Free Proxies | proxies | Proxy Server | Proxy Server | Free Proxy List | Proxy List | Unblock Sites | Proxy List | Free Proxy List | Myspace Proxy | Free Proxy | Good Proxy | Proxy Server List | Proxy | AnonTux | Proxy List | Bypass | Proxy List | Aussie Proxy | Proxy | Proxy Lists

A Fórum használata:
Sajnos a fórumot, mint olyat készen kaptam a honlaphoz, nem tudok rajta módosítani, se semmi ilyesmit, így sajnos a hibáival együtt kell élnünk. A továbbiakban leírom, hogy az egyes böngésző típusok legújabb verzióival mire kell figyelni:
- Internet Explorer:
Itt működik a legjobban a fórum, mindenhonnan szépen továbbléptet, én nem találtam semmilyen hibát a működés során.
-Mozilla Firefox:
A Mozilla legújabb verziójával egy apróbb kellemetlenség van mindössze, belépéskor a fórum újra megnyílik egy új ablakban, egyébként minden tökéletesen működik, kivéve, ha a lap alján lépsz be.
-Google Chrome:
Sajnos a Chrome és fórum nincsenek jóba, de tökéletesen lehet használni egy apró megkötéssel! Csak a főoldal alján tudsz belépni a többinél nem léptetbe sajnos.
-Opera:
Az egyre népszerűbb Opera esetében is új lapon nyílik meg a fórum ha bejelentkezel, kivéve ha a főoldal alján található bejelentkeztett használod.

GYIK:
-Nem tudok belépni, mit tegyek?
Három helyen is betudsz lépni, vagy a főoldal aljáról vagy a főoldal belépés gombra kattintva vagy hozzászólás írására kattintáskor a feldobott ablakkal, próbáld meg mindkettőt. Ha ez nem használ nézd meg, hogy a legújabb verziójú böngészőt használod-e? A súgó/eszközök menüponton belül a névjegyre kettintva tudod megnézni, hogy te épp milyen verzót használsz, a legújabb verzió pedig elérhető a hivatalos oldalról. Vagy esetleg, ha több böngésző van telepítve a gépedre próbálja meg másikat.
-Elfelejtettem a jelszavamat, mit tegyek?
Semmi gond, írj egy e-mailt az athletic@club.hu-ra vagy a chatboxra (utóbbit gyakrabban nézem) és elküldöm neked e-mailben a jelszavad, vagy átnevezem neked, vagy amit csak szeretnél. :-)
-Nem kaptam választ, mit tegyek?
Olvasd el a fórum saját GYIK-jét, ha ez sem segít írj egy levelet nekem (athletic@club.hu).


Hogyan tudom a ñ karaktert gyorsan elérni?
Minden jelnek van egy kódja, melyet az Alt gomb (nem az AltGr!) nyomvatartása mellett, ha beütünk ez a karakter jelenik meg. Háromszámjegyű kóddel (ritkán, de jól jöhet) ez kisbetűnél az alt + 164, nagy betűvel alt + 165; inkább használatos az Alt+0241ñ jelhez és az Alt+0209 a Ñ jelhez (nekem 0-t előle el kell hagyni, ogy pont így nézzen ki, ha nem jó, próbáld ki 0 nélkül). Esetleg html-hez a kód: kisbetű: ñ vagy ñ nagybetű: Ñ vgy Ñ
Szóval röviden, én Windows 7 operációs rendszer mellett az Alt+209 kombinációt használom, de nem mindig működik (chatboxba és a google kereső részébe például nekem nem működik), a böngésző URL sorában (ahova  www. kezdetű címeket írod) viszont mindig jó, így többnyire csak oda gyorsan bebiggyesztem kimásolom és egész hamar meg is van a dolog.
Persze ha igazán sokat használod van olyan programm, amivel be lehet állítani bármilyen billentyűkombinációt.

Különleges Klubok

Sheffield FC:
A Sheffield FC a vlilág legrégibb labdarúgó klubja. A kezdeti időszakban Sheffieldből indultak útjára a labdarúgás olyan vívmányai, mint a felső kapufa, a fejelés. 1857-es alapítása óta nem vált profi klubbá, meg maradt olyannak, amilyennek lennie kéne a sportnak. Most sem a sztárokról, hanem a foci és a sport szeretetéről szól. Az elmúlt években a nyolcad osztályú Unibond First Division South bajnokság legjobb csapatai közé tartozott.

Vaduz FC:
A Vaduz FC Liechtenstein legjobb labdarúgó klubja, messze kiemelkedik a többi csapattól, tulajdonképpen Liechtenstein egyetlen európai szintû csapata. Jól jellemzi a helyzetet, hogy az elmúlt 12 évben csak a Vaduz nyerte a Liechtensteini Kupát, elõfordult, hogy 9-0 vagy 8-0 volt a döntõ eredménye ebben az idõszakban. A Liechtensteini Kupa az UEFA-Pokal részét képezi és értelemszerûen csak liechtensteini csapatok indulhatnak rajta. Így aztán a Vaduz FC rendszeres résztvevõje az UEFA-kupának (újabban Európa Liga), és ki ne emlékezne arra, amikor a 2006/2007-es szezonban Magyarországon 4-0-ra verte meg az Újpestet az UEFA-kupa 1. selejtezõkörben. A liechtensteini labdarúgócsapatok a svájci labdarúgó bajnokságokon vesznek részt; a Vaduz az elmúlt években az Axpro Super League (svájci elsõ osztály) és a Challenge League (svájci másodosztály) között ingázott. A 2007/2008-as szezonban például megnyerte a Challenge League-t és feljutott, viszont rögtön utána ki is esett.
A liectensteini labdarúgó klubok mind a svájci bajnokságokban játszanak, a Vaduz mellett még a harmadosztályban játszó USV Eschen/Mauren csapata emelhető ki.

AS Monaco
:
Az As Monaco (Association Sportive de Monaco Football Club) Monaco egyetlen labdarúgócsapata, amely a francia bajnokság elsõ osztályában szerepel. 1919-ben alapították, 1948 óta számít professzionális klubnak. A klub a francia bajnokság egyik legsikeresebb csapata; hétszer nyert bajnoki címet, ötször kupát  és négyszer szuperkupát. A nemzetközi porondon is ért el sikereket a csapat, bár sosem nyert európai kupát. 1992-ben KEK-döntõt, 2004-ben Bajnokok Ligája-döntõt játszott.

Cardiff City FC
A Cardiff City Football Club székhelye a Walesben található Cardiff. És bár van walesi bajnokság is a Cardiff az angol bajnokságokban küzd, nem eredménytelenül. Az 1899-ben alapított egyesület az egyetlen, amely képes volt nem angol csapatként angol trófeát nyerni, nevezetesen 1927-ben az FA-kupát. Ezenkívül számos sikere volt a walesieknek. 1924-ben drámai véghajrá után egy hajszállal maradtak csak le a bajnoki címről, így végül a 2. helyen zártak a régi első osztályban, a Football League First Division-ben. Az utolsó fordulót az pontelőnnyel, az első helyről várták. Riválisuk a Huddersfield 3-0-ra tudott nyerni, míg a Cardiff gólkirálya büntetőt rontott a Birmingham ellen így 0-0 lett az a meccs. És bár azonos pontszámmal azonos gólkülönbséggel és több rúgott góllal állt a Cardiff, a Huddersfield lett a bajnok, mert akkor a pontok és a gólkülönbség után a rúgott/kapott gólok hányadosa döntött. 1925-ben még elvesztették az FA-kupa döntőt, azonban két évre rá az Arsenal legyőzővésével történelmük legnagyobb sikerét könyvelhették el. 1966-67-es szezon során a KEK elődöntőjéig jutottak. Csapat rendkívül sikeres az elmúlt időszakban. 2003 óta stabilizálta helyét a másdosztályban és egyre inkább felfelé kacsintgathatnak. A 2007/2008-as szezonban az FA-kupa döntőjében éppencsak veszítettek, egy gólos vereséget szenvedtek a Portsmouthtól. A 2008/2009-es szezonban a sikertelen utolsó fordulót követően az 5. helyről a 7. pozícióra csúsztak vissza, így nem kerültek be a play off-ba. A 2009/2010-es az előkelő 4. helyen végeztek a Championshipben, ami az angol másodosztály, és ami lehetőséget adott a fejutásra osztályozó révén. Az elődöntőben a Leicester csapatát győzték le oda-vissza vágón. Így egy meccsre kerültek attól, hogy 1962 után ismét az első osztályban szerepelhessenek. A Wembleyben játszott döntőben a Cardiff sokáig továbbjutásra áltt, vezettek 1-0-ra 2-1-re is, ám végül a Blackpool diadalmaskodott 3-2-re így ők jutottal fel a Premier League-ba.

Swansea City AFC:
A Swansea City Association Football Club egy szintén Walesben, Swansea vársosában lévő, 1912-ben alapított egyesület. Szintén megjárták az első osztályt, 1981/1982-es szezonban újoncként 6. helyen zártak, ám utána 1982/1983-as szezonban kiestek és azóta sem jutottak még vissza. A Swansea két alkalommal 1993/1994-es és 2005/2006-os szezon során is megnyerte a Football League Trophy, amit 2007 óta Johnstone's Paint Trophy néven is ismeretes. Ez a kupa az angol harmad- és negyedosztály számára kiírt kupasorozat. A 2009/2010-es szezonban a bíztató 7. helyen végeztek, mindössze egyetlen pontra lemaradva a 6., már osztályozót érő helytől. 2010-ben 2. lett a csapat, így 2011-ben már a Premier Leagueben indultak.
A Cardiff és a Swansea csapatain kívül négy walesi csapat, a Newport County, amely most jutott fel az ötödosztályba, a szintén ötödosztályú Wrexham és két hetedosztályú csapat, a Colwyn Bay és a Merthyr Tydfil játszik még az angol ligában. 

Derry City
A Derry City egy labdarúgó klub Észak-Írországból, Londonderryből, amely az ír bajnokságban és kupában játszik rendkívül sikeresen, így az elmúlt években rendszeresen lehetősége nyílt az európai kupákban való részvételre. A klub 2010-ben csődbe jutott, így újra kelllett alapítani, de 2011-ben már újra az első osztályba indult és ismét dobogós helyen végzett. A Derry egyébként 3-szoros bajnok, 4-szeres kupagyőztes és 10-szeres ligakupa győztes és az egyik legnagyobb szurkolói bázissal rendelkező klub az ír szigeten. A klub közösségi tulajdonban van, az az szurkolóké, akárcsak az Athletic.

Letűnt nagycsapatok

Magyar Válogatott:
A magyar válogatott egy időben a világ legjobbja volt, visszaesése a legnagyobb mélyrepülések egyike.
Nottingham Forest:
A negyedosztályt is megjárta a korábban trófeákat halmozó egyesület.
Leeds:
A harmadosztályba esett vissza pár éva alatt a remek UEFA-kupa menetelés utánA kikapcsolódásra vágyóknak
egy-két kép, amiben lehet gyönyörködni, ha valaki unatkozna. :-)

Lenyűgöző látkép, micsoda domborulatok...

Ez a szurkoló már nagyon belemelegedett, szerencsére mindenre gondolt, ezért így is tudjuk hova húz a szíve.

Nagyon népszerű Bilbaóban a női foci. A Marca már látja is a jövő nagy Athletices kedvencét:


A Real Sociedadnak sem kell szégyenkeznie a szurkolói miatt.

Egy igazi szurkoló, ha teheti mindig viseli csapat színeit.

Életképek a Socis lányok kemény edzéséről: