Baszkföld
Az Athletic Bilbao a baszk kultúrából nõtt ki, õrzi azt, és egészen összefonódott azzal. Éppen ezért kerül ide hamarosan egy hosszab Baszkföldrõl, baszk kultúráról szóló rész!
http://www.eitb.com/es/modulo/radio/popupstreaming/?hostname=cp70268.live.edgefcs.net/live&filename=eitb-EITB-Irratia@5542&nombre=EITB%20Musika&formato=&idioma=es?hostname=cp70268.live.edgefcs.net/live&filename=eitb-EITB-Irratia@5542&nombre=EITB%20Musika&formato=&idioma=eu&im=eirratia

Baszkföld alatt alapvetően két nem egyező területet értünk. Az egyik a történelmi Baszkföld vagy Baszk Haza (Euskal Herria), a másik pedig Spanyolország egyik közigazgatási egysége, Baszkföld (Euskadi).
Autonóm Baszkföld Történelmi Baszkföld
Terület 7.234 km² 20.947 km²
Népesség 2.155.546 fő több, mint 3 millió fő
Népsűrűség 298 fő/km² 150 fő/km²
Tartományok Bizkaia, Gipuzkoa, Araba Bizkaia, Gipuzkoa, Araba, Nafarroa, Lapurdi, Nafarroa Beherea, Zuberoa
Beszélt nyelvek baszk, spanyol baszk, spanyol, francia

Autonóm Baszkföld:
A spanyolok País Vasconak hívják, a baszkok Euskadinak, mi pedig egyszerűen Baszkföldnek vagy pontosabban Baszk Autonóm Tartománynak, azt a Spanyolrszág északi részén található három tartományt (herrialdes), amely autonóm köztársaságot alkot Spanyolországon belül. Saját parlamenttel és költségvetéssel rendelkeznek, székhelye Vitoria, baszk nevén Gasteiz, és Patxi López jelenleg az elnök.
doomborzati térkép

Földrajzilag igen érdekes ez a terület. Két aprócska enklávét (olyan államterület, amely teljes egészében egy másik ország területén belül helyezkedik el) tartalmaz, Treviño-ország Araba tartományban és Valle de Villaverde Bizkaia tartományban. Három részre tagoljuk domborzati szempontból a területet: az Atlanti-öböl, az Ebró-völgy és a kettő közötti terület. Az Atlanti-öböl környékének arculatát a sok völgy és a rövid folyócskák határozzák meg, mint a Nervión az Urola és az Oria, melyek a helyekből erednek és a Bizkaiai-öbölben torkollanak az Atlanti-óceánba. A tengerpart durva, magas sziklákkal és kisebb beugrásokkal. A part legfőbb jellegzetessége a bilbaói torkolatvidék, a Nervión, a Ibaizabal és a Cadagua folyók torkolata, az Abra-öböl és a hosszátartozó, az egész városon átívelő széles csatorna, valamint az Urdaibai-torkolat és a Bidasoa-Txingudi-öböl, ami a határt alkotja Franciaországgal. A középső részt leginkább a két hegygerinc között elterülő Álava-fennsíkból áll, itt található a főváros Gasteiz is. A folyók a hegyekből dél felé folynak, bele az Ebróba. A fő folyók a Zadorra és a Bayas. Az Ebró-völgy a déli hegyektől az Ebró folyóig tart, és Rioja Alavesa néven is ismert. Többek közt ezen a mediterrán jellegű területen készítik a híres Rioja bort.

Történelem szempontjából csak az autonóm Baszkföldet érintő eseményekkel foglalkozok. 1936 októberében, mikor már javában dúlt a spanyol polgárháború a terület autonóm státuszt kapott a köztársasági kormánytól, azonban ez csak igen rövid életű volt, mivel Franco a terület elfoglalása után ezt azonnal megszüntette. A következő fontos dátum 1975. november 20., Franco halálának időpontja. A diktátor halálávál a nevével fémjelzett rendszer is összeomlott. Spanyolország számára beköszöntött egy szebb jövő. I. János Károly november 22-én, két nappal Franco halála után lépett trónra és megkezdte az ország fokozatosa demokratizálását. Célja a parlamentáris demokrácia létrehozása volt, lépésenként szorította háttérbe az előző rendszer képviselőit, csökkentette a cenzúrát, tartalommal töltötte meg az országgyűlés intézményét és a politikai foglyokat is szabadon engdedték. Folyamatos reformjai csúcsa 1978 volt, ekkora ment végbe a teljes átalakulás, betiltotta a Falange-ot, új alkotmányt adott hazájának és lehetővé tette az autonóm Baszkföld létrejöttét. Érdemes még említeni, hogy 1981-ben Antonio Tejero alezredes puccskísérlete során hiába ejtett túszul meghatározó fontosságú személyeket, mivel a király nem állt mellé, alig fél nap alatt megbukott.


FOLYT. KÖV.
The Chartered Community of Navarre (10,391 km²)[1] is a uniprovincial autonomous community. Its name refers to the medieval charters, the Fueros of Navarre. TheSpanish Constitution of 1978 states that Navarre may become a part of the Autonomous Community of the Basque Country if it was so decided by its people and institutions. To date, the results of regional elections have shown a clear rejection of this option. The ruling Navarrese People's Union has repeatedly asked for an amendment to the Constitution in order to remove this clause.[4]Bazskföld, (baszkul Euskadi) 2féle nagy és közig.
baszkföld
földrajz
képek

baszk kultóra
baszk történelem
baszk nyelv
aki nem beszél az is baszknak vallja magát büszkén
eta
80 as évek eta túl erős
spain túl erős now

Történelem:
A baszkok eredetéről mind a mai napig számos elmélet létezik, melyekről folyamatosan vitatkoznak. Viszonylag széleskörben egyetértenek viszont azzal, hogy a baszk nyelv egyetlen másik nyelvvel sem rokon, úgynevezett ... nyelv és a baszkok pedig Európa legrégebb óta itt élő népe.